3 tips bij het inrichten van je tuin

Ben je niet te spreken over de huidige indeling van de tuin? Vind je dat er wat moet veranderen om nog meer uit de tuin te kunnen halen? Tegenwoordig vind je op internet talloze voorbeelden van bestaande tuinen. Kies je voor een hele stoere indeling van de tuin? Ga je voor een typisch Nederlandse tuin? Mag de tuin wellicht een tropisch tintje hebben? Het grote aantal foto’s kan je inspiratie geven voor de wijze waarop je de tuin bij je eigen woning inricht. Tegelijkertijd kunnen de foto’s het lastiger maken om keuzes te maken. Immers, iedere bloeiende plant is leuk! Bovenal wil je voldoende groen in de tuin, zoek je naar comfortabele tuinmeubelen om van de zon te kunnen genieten en wil je voor de kinderen een plek waar zij kunnen spelen. In dit artikel vind je tips die je op weg helpen bij het inrichten van je tuin. 

Tip 1: start met het maken van een plan op papier 

Een tuin inrichten begint bij het uitwerken van plannen op papier. Maak een plattegrond op een wit papier en kleur deze vervolgens in met verschillende vlakken. Denk aan een vlak voor het gazon, een vlak voor het terras, een vlak voor de borders, een vlak voor de zandbak, enzovoorts. Op basis van de foto’s die je online vindt, kun je bepalen aan welke eisen de tuin straks moet voldoen. Welke componenten mogen in ieder geval niet ontbreken in de tuin? Wanneer je een indeling voor de tuin gemaakt hebt, kun je nadenken over de stijl die je aan wilt houden. Ga je voor de tropische tuin, of kies je voor een klassieke Engelse tuin? 

Tip 2: let op de periode waarin planten bloeien 

Op basis van de inrichting van de tuin en de gekozen stijl, kies je vervolgens de verschillende planten. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de periode waarin planten bloeien. De ene plant bloeit een paar weken, de andere maar een paar dagen. Afhankelijk van de hoeveelheid planten die je in de borders kunt poten, is het raadzaam om zoveel mogelijk planten te nemen die lang bloeien. Daarbij is het verstandig om voor wintergroene planten te kiezen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de tuin er in de herfst en winter droevig uit komt te zien. Dat wil je voorkomen! Een ander aspect is het verschil in hoogte. Zet de hoogste planten en struiken achterin en werk zo langzaamaan naar voren met steeds lagere kruipers. 

Tip 3: voorzie de tuin van een veranda of terras 

Let niet alleen op de indeling van de borders. Zorg ook dat je veranda of terras in de tuin op een leuke manier is ingericht! Denk aan een set tuinmeubelen die qua uitstraling past bij de rest van je tuin en bij voorkeur ook bij het interieur in huis. Zo wordt de tuin echt een verlengde van je woon- of eetkamer. Vul het terras aan met mooie bloempotten, lampjes aan de buitenmuur van je woning, een vuurkorf of vergelijkbare haard, enzovoorts. Tijd om te gaan genieten van je tuin!