De voor- en nadelen van een creditcard

Het is tegenwoordig al lang niet meer zo dat de enige manier om voor je boodschappen te betalen met contant geld is. Er zijn namelijk nog maar weinig mensen voor wie dit het primaire betaalmiddel is. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om met een bankpas te betalen. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een creditcard voor het doen van betalingen. Van de drie genoemde mogelijkheden is dit in Nederland het minst populaire betaalmiddel. Hierdoor weten veel mensen niet wat het betalen met een creditcard precies inhoudt. 

Betalen met een creditcard

Voordat je betalingen kunt doen met behulp van een creditcard, is het natuurlijk wel van belang om te weten hoe dit in zijn werk gaat. Het is namelijk niet zo dat je net als met een bankpas, een betaling doet en er vervolgens geld wordt afgeschreven van je bankrekening. In principe betaal je alles waarvoor je een creditcard gebruikt met geleend geld. Dat komt doordat je als het ware geld van het creditcardbedrijf uitgeeft. Hierdoor is het van belang dat je goed nadenkt voordat je geld uitgeeft met een creditcard. 

Op veel plekken in de wereld is het doen van betalingen met een creditcard de standaard. Wanneer je een creditcardrekening opent, gaat het bedrijf waarbij je dit doet kijken naar jouw maximale krediet. Dit houdt dus in dat er wordt gekeken hoeveel geld je maximaal mag lenen door het uit te geven met behulp van een creditcard. Het is van belang dat dit zorgvuldig wordt gedaan aangezien mensen anders de mogelijkheid krijgen om geld uit te geven terwijl zij dit eigenlijk niet terug kunnen betalen. 

Voordelen van een creditcard

Het is voor veel mensen erg handig om over een creditcard te beschikken. Dat heeft verschillende redenen. Eén van de grootste voordelen van het gebruiken van een creditcard is het feit dat je aankoop bij veel creditcardbedrijven verzekerd is. Dit betekent dus dat je het geld wat je uitgeeft op een webshop die het product wat je besteld hebt nooit levert terug zou kunnen krijgen van het creditcardbedrijf. Daarnaast is het fijn dat je met een creditcard in veel gevallen geld kunt lenen zonder dat je hier rente over hoeft te betalen. Wel is het dan zo dat je het geleende geld eerder terug moet betalen dan wanneer je een lening afsluit. Toch is het voor veel ondernemers hierdoor erg handig om een goedkope creditcard aan te vragen. 

De nadelen van een creditcard

Eigenlijk is er slechts één groot nadeel aan het gebruiken van een creditcard. Het is namelijk zo dat je hiermee geld uitgeeft wat helemaal niet van jou is. Bij de meeste mensen gaat dit goed omdat zij met deze verantwoordelijkheid om kunnen gaan, maar er is ook een groep mensen voor wie het niet verstandig is om gebruik te maken van een creditcard. Als je hier te veel geld mee uitgeeft krijg je namelijk later een hoge rekening voor je kiezen. Indien je hier geen rekening mee had gehouden is dit natuurlijk ontzettend vervelend en kan dit voor de nodige problemen zorgen.