Wat kun je worden na de opleiding toegepaste psychologie

Als je nog twijfelt over de opleiding die je gaat kiezen maar geïnteresseerd bent in hoe mensen denken en doen én waarom? Dan is toegepaste psychologie misschien een interessante optie om je in te verdiepen. Je zal er ongetwijfelt al eens van gehoord hebben. Maar wat kun je nou precies worden als je deze opleiding hebt afgerond? Lees snel verder om erachter te komen. 

Wat houdt het in?

Toegepaste psychologie is het uitvoeren van psychologische methodiek en technieken om het gedrag van mensen te begrijpen en hen te begeleiden bij eventuele problemen of conflicten waar zij dagelijks mee te maken krijgen. Toegepaste psychologie is voornamelijk praktijkgericht en staat veel minder in het kader van wetenschappelijk onderzoek dan andere opleidingen. 

Over de term toegepaste psychologie is vaak nog wat verwarring. Een toegepast psycholoog is namelijk niet iemand die diagnoses stelt voor patiënten. Wat een toegepast psycholoog wél doet is het helpen, begeleiden en coachen van patiënten die een diagnose hebben gekregen. In het Belgisch wordt een toegepast psycholoog een psychologisch consulent genoemd. Deze benaming zorgt wellicht voor wat meer duidelijkheid rondom deze term. 

Wat kun je met de opleiding?

Wat een toegepast psycholoog doet is nu duidelijk. Maar wat kun je met de opleiding doen? Het mooie is dat psychologie zich overal voordoet. Dus niet enkel in de gezondheidszorg. Je kunt je bijvoorbeeld richten op het begeleiden van bedrijven op basis van teambuilding of andere factoren die invloed hebben op hoe collega’s met elkaar omgaan. Daarnaast kun je werknemers- of werkgevers in het bedrijfsleven begeleiden als zij kampen met stress of met andere problemen lopen waar zij met hun collega’s niet over kunnen of willen praten. Dit zelfde geldt voor het onderwijs. Er zijn bijvoorbeeld misschien leerlingen die net iets meer aandacht en begeleiding nodig hebben. 

Uiteraard kun je (als je dat interessant vindt) evengoed in de gezondheidszorg of hulpverlening aan de slag. Je kunt jongeren of kinderen met psychische klachten ondersteunen en begeleiden. 

Welke opleidingen?

Welke opleidingen er allemaal beschikbaar voor je zijn hangt af van welke vooropleiding je hebt gehad. Als je en MBO niveau 4 opleiding hebt afgerond kun je verder met de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie. Als je deze of een andere HBO opleiding hebt afgerond en je wilt je verder verdiepen in de wereld van psychologie kun je nog kiezen om door te studeren aan een Master toegepaste psychologie. Bij deze Master wordt je in 24 maanden opgeleid en krijg je meer inzicht in de psyche van de mens. Daarnaast zal je je gaan verdiepen en specialiseren op het gebied van arbeids- en gezondheidspsychologie. Klinkt dit alles je erg interessant maar heb je nog geen HBO opleiding afgerond? Dan kun je je altijd nog inschrijven voor een 21+ toets. 

Je weet nu wat een toegepast psycholoog doet en welke opleiding je moet volgen om daar te komen. Het enige wat nu nog overblijft is het uitzoeken van een leuke school die bij je past. Schrijf je daarom in voor een aantal open dagen om erachter te komen welke school perfect is voor jou.